Direkter Herstellerladen, reduzierter Versand 8,50 Euro für 6 Flaschen zu Hause, 4,90 im Paketrelais

Какво е веганско / веганско вино?

ВЕЩЕСТВА ОТ ЖИВОТИНСКИ ПРОИЗХОД И ВИНО 

Въпросът може да изглежда абсурден, тъй като априори виното е ферментирал гроздов сок. Така че изцяло на растителна основа. Отговорът обаче не е толкова прост, тъй като традиционните производствени методи водят до добавяне на множество продукти към виното, в този случай продукти от животински произход. 
 
През последните години често се сещаме за фитосанитарни продукти, използвани за третиране на лозя, поради загрижеността ни за околната среда. Но имайте предвид, че други продукти се използват на всички етапи от производството на вино. 

ПОЯСНЕНИЕ И СТАБИЛИЗАЦИЯ НА ВИНА
Животинските продукти присъстват главно във фазата на избистряне и стабилизиране на виното - практика, разрешена и в биологичното производство.

- Желатин - Получава се при продължително кипене на кожата, костите на прасета, говеда или риба. Желатинът се използва главно за червени вина. 
- Рибено лепило или прахово стъкло - Получава се от кожата или хрущяла на рибата. Това лепило се използва за бели вина и червени вина. 
- Албумин (яйчен белтък) - Албуминът се използва за омекотяване на танинови червени вина. 
- Казеин (протеин от краве мляко) - Този протеин се използва за бяло вино. 
- Животинска кръв - Адювантът е забранен от 1997 г., преди това е бил широко използван и поради това се среща в стари вина. 
 
РАСТИТЕЛНИ АЛТЕРНАТИВИ ЗА ПОЯСНЕНИЕ 
Растителни алтернативи за тази операция могат да бъдат например бентонит (минерална глина), силициев диоксид (силициев диоксид), грахово или картофено лепило (растителни протеини), въглен, кора от дрожди, целулоза или гума арабика самостоятелно или в комбинация. 

КОНДИЦИОНИРАНЕТО 
Сухите материали, които могат да създадат проблем за веганското качество, са запушалките, които използват пчелен восък, и етикетите и етикетите отзад, които могат да бъдат залепени с лепило на базата на казеин (краве мляко) или свинско месо (отпадъци от кланици). 
 
НА ПРАКТИКА, КАК ДА ПРИЗНАЕМ ВЕГАНСКО ВИНО? 
Тук отново това не е лесно, защото френското законодателство изобщо не ограничава вината, за разлика от всички други агро-хранителни продукти. По този начин етикет за вино, ако представя името на домейна, наименованието, годината и т.н. не казва нищо за компонентите на виното. И в момента броят на етикетираните от вегани вина може да се преброи на пръстите на едната ръка. По този начин, за да се ограничат рисковете от препъване на не-веганско вино, е необходимо да се предпочитат вина без суровини, поне биологични. 
 
Как тогава да се ориентирам? Можем да преминем през етикетите с точни спецификации и / или да разчитаме на детайлите на винопроизводителя. 

Понастоящем няма разпоредби, изискващи от операторите да показват характеристиките, свързани с изясняването на етикетите за вино и алкохол. От 30 юни 2012 г. обаче вината трябва да споменават наличието на мляко или яйце във връзка с хранителни алергии. Тази подсказка може да ви помогне, но остава неточна и често забравяна.
 
ЕТИКЕТИ 
За използването на думата "веган" или "вегетарианец" върху бутилка също няма задължение за контрол. Ето защо е по-добре да предпочетете тези, които са били проверени от официални органи като ВЕГАНСКА ЕВРОПА ЕКСПЕРТИЗА [Вижте статията по темата], VeganSociety или V-Label. 
 
И накрая, младата директория Vegan-Wine.com стартирана от асоциацията VEGAN FRANCE, в бъдеще ще даде възможност за улесняване на контактите между лозари, дистрибутори и потребители, търсещи сертифицирани вина. 
 
Имайте предвид обаче, че lebel VEGAN не означава, че сте БИОЛОГИЧЕН, така че да осигурите вино без животински принос или да не изберете DEMETER WINES.
 
до голяма степен вдъхновена от статията на Клер Браше (Double V) - 15 май 2017 г.